Disebabkan pengaruh Eyma yang hebat lagi dahsyat, saya pun bersungguh buat kerepek ketam baru-baru ni. Kalau google ada sangat banyak resepi kerepek ketam ni, boleh cuba yang mana suka. Tapi yang ni resepi kami, yang sekejap je hilang dari penglihatan bila hidang pada budak-budak.
sebelum digoreng
dah siap
Bahan-bahan:
1. Jejari ketam jenama tak ingat tapi sebahagian bungkusan warna hitam. Memang berkualiti, tak lembik, tak berair, elok-elok je.
2. Satu sudu Maggi Cukup Rasa (tak letak pun takpe kot sebab lama-lama jadi masin plak)
3. Dua sudu lada hitam
4. Dua sudu rempah kari
5. Daun kari suka hati nak letak banyak mana
Cara-cara:
1. Potong jejari ketam kecil-kecil.
2. Gaulkan bersama Maggi Cukup Rasa, lada hitam, rempah kari dan daun kari
3. Goreng. (Guna api kecil. Sila bersabar kalau lembik, jangan hangin lalu terus angkat, nanti tak garing, lembik, hangin lagi sekali. ;p)
4. Dah siap.