Tuesday, July 19, 2016

Kerabu Mangga Sedap

Hujung minggu lepas balik dari open house, kakak ipar bagi mangga muda sebab mangga kat pokok depan rumah dia selalu busuk bila dah tua. Excited dapat mangga muda, balik Meru buat kerabu mangga. Senang macam makan coklat, hasilnya sedap hingga menjilat jari. Hahahaha... perasan, stress je orang dalam rumah sebab kena paksa makan makanan yang sangat sedap ni.


Bahan-bahan:
2 biji mangga muda
1 biji cili merah
5 biji cili padi (yang ni tambah sebab mak cakap tak cukup pedas)
Kacang tanah sebanyak mana suka 
Udang kering separuh genggam 
1 batang bunga kantan 
2 biji bawang besar 
1 batang serai
4 biji asam boi (ni idea mak sebab kat rumah ada asam boi kitorg buat air untuk tetamu datang beraya. haha.. asal boleh)

Cara-cara:
1. Potong halus mangga muda, cili merah, cili padi, bunga kantan, bawang besar, asam boi dan serai
2. Goreng kacang tanah, buang kulit dan tumbuk
3. Rendam udang kering, toskan dan kisar
4. Campurkan semua sekali dan gaul sehingga rata.
5. Kalau ada sos ikan boleh masukkan juga sesedap rasa. Kalau mangga jenis masam boleh tambah sedikit gula untuk menyeimbangkan rasa.
6. Dah siap. Sedapnya hingga menjilat jari. 😊

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...