Tuesday, August 12, 2014

Popia Kentang

Macam biasa semua resepi yang saya simpan dalam ni adalah yang mudah-mudah sebab saya memang golongan yang tak hebat memasak. Kira kalau saya boleh masak makanan tu, confirm orang lain pun boleh punya lah sebab memang sangat 'blurr'nya saya di dapur.

Popia kentang ni memang makanan yang sangat mudah dibuat. Boleh buat banyak-banyak dan simpan dalam peti sejuk. Petang-petang boleh goreng makan ramai-ramai. ;-) Macam biasa resepi simpan sini supaya bila nak buat nanti tak perlu kena bebel dengan mak. ;-)

Gambar takde. 
Gambar ni dengan rendah hati pinjam dari masmohdrazi.blogspot.com


Bahan-Bahan:
10 biji kentang
1 paket kulit popia
4 biji bawang besar
2 biji telur
Garam secukup rasa
Lada putih secukup rasa
Lada hitam secukup rasa 

Cara-cara:
1. Rebus kentang, bawang besar dan garam sehingga empuk
2. Masukkan telur mentah ke dalam bahan yang direbus (panas-panas sebaik sahaja keluar dari periuk, telur akan masak sendiri).
3. Masukkan lada putih dan lada hitam, kemudian lenyek.
4. Kepalkan dan masukkan dalam kulit popia, kemudian lipat.
5. Goreng.

Sedap dimakan begitu saja, atau bersama sos lada hitam. :-)








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...